Youtube

YouTube

Vikipedi, özgür ansiklopedi
 
 
YouTube, LLC.
YouTube Logo.svg
Tip Google'a bağlı
Slogan Broadcast Yourself (Kendini Yayınla)
Kuruluş 15 Şubat 2005
Şehir San BrunoKaliforniyaAmerika Birleşik Devletleri
Önemli kişiler Chad Hurley,
Steve Chen, Kurucu ve CTO
Jawed Karim, Kurucu ve DanışmanSusan Wojcicki CEO
Sahibi Google
Çalışan sayısı 67 (2006)
Ana sayfa YouTube.com

YouTube, bir video barındırma web sitesidir. 15 Şubat 2005'te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş ve Ekim 2006'da Google tarafından satın alınmıştır. En fazla izlenen video 15 Temmuz 2012 tarihinde eklenen ve 19 Eylül 2014 tarihinde 2.1 milyara yakın izlenme sayısına ulaşan PSY-"Gangnam Style" videosudur.

"Tube" kelimesi Cathode ray tube; Televizyon Tüpünden gelmiştir. Broadcast Yourself; Kendini Yayınla sloganı ile yola çıkmıştır.

 

 

Kuruluşu

Önceleri PayPal'da çalışan Steve ChenChad Hurley ve Jawed Karim videoların e-mail üzerinde yollanılamaması üzerine 15 Şubat 2005'te kurulmasına karşın parasal sorunlar nedeni ile ilk video 23 Nisan 2005'te Jawed Karim tarafından yüklenmiştir.

YouTube, 9 Ekim 2006 tarihinde Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştır. Bu, Google tarihindeki en büyük satın alımlardan biridir. Google'ın ödediği 1.65 milyar dolar YouTube çalışanları arasında paylaşılmıştır.

Çalışma sistemi

YouTube video formatı olarak Flash Video Formatı (*.flv) kullanmaktadır. Web sitesinde istenen video klipler Flash Video olarak izlenebilmekte veya bilgisayara *.flv formatında dosya olarak indirilebilmektedir. Video klipleri izlemek için Adobe Flash plug-ini bilgisayarda kurulu olmalıdır. Eklenen video klipler YouTube tarafından otomatik olarak 320x240 pixele küçültülerek Flash Video Format'a (.flv) dönüştürülmektedir. Mart 2008'de yüksek kalite olarak 480x360 piksel seçeneği eklenmiştir.Şu anda 720p ve 1080p mevcuttur, ayrıca en son teknoloji piksel seçeneği olan 4K teknolojisi mevcuttur.

AVIMPEG veya Quicktime gibi video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube'a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir.

YouTube platformunda kullanıcılar var olan video klipleri izleyebilmekte ayrıca istenildiğinde kendi video klibini YouTube'a ekleyebilmektedir.

Bu platformda yer alan kullanıcının geliştirdiği içerikler, kişisel amatör klipler, video klipler film, TV programları parçacıkları ve müzik videoları'ndan oluşmaktadır. Kullanıcılar tarafından YouTube'a günlük yaklaşık 65.000 adet yeni video klip eklenmekte ve 100 milyona yakın video klip izlenmektedir.

Kullanım koşullarına uymayan video klipler kullanıcıların bildirimleri ile YouTube yetkilileri tarafından incelenerek silinmektedir.

YouTube üyeleri izledikleri video klipleri değerlendirip not verebilmekte ve ayrıca izledikleri video klip hakkında yorum yazabilmektedir.

YouTube, videolara HTML 5 özelliğini ekleyerek Flash Player'a gerek duyulmuyor. Bu özellik sadece IE9Firefox 4+Chrome ve Opera güncel sürümünde mevcuttur.Not: IE9, Windows XP'yi desteklememektedir.

Kanal türleri

YouTube üyeleri'nin kanallarını daha uygun hale getirebilmesi için "kanal türleri" vardır.

  • YouTuber (YouTube'çu): Standart YouTube hesabıdır.
  • Director (Yönetmen): Deneyimli film yapımcıları için ayarlanmıştır. Bu hesaba sahip üyelerin yükledikleri video boyutunda avantaj getirilmiştir.
  • Musician (Müzisyen): Müzik eserleri bulunanlar içindir.
  • Comedian (Komedyen): Mizahi video yapımcıları içindir.
  • Guru (Uzman): İlgi alanına bağlı video yapanlar içindir.
  • Reporter (Bildirici): Uygunsuz videoları rapor edenler içindir.

Bildirici kanallar çoğunlukla mevcut olan haber kanallarından oluşup genel medya kanallarının sağladığı klipleri sunarlar. CNNFox, ve NBC bunlara birkaç örnek olarak sunulabilir. Bunların dışında siteden para kazanabilmek için "Partner Programı" mevcuttur. Mayıs 2007'de YouTube, tanınmış üyelerini YouTube Partnerliği'ne davet etmiş[1], sonradan üyelerin kullanımına açmıştır. Bu programa üye olabilmek videoların kendi eseri olması ve binlerce kez izlenmesi gerekmektedir. ProgramABDKanadaBirleşik KrallıkAvustralyaAlmanyaHollandaÇek Cumhuriyeti ve Brezilya'da yaşayan üyelere açıktır. İleride başka ülkelere olanak sağlanması düşünülmektedir.

Kullanım şartları

YouTube'un kullanım şartları gereği kullanıcılar telif hakkı izni alınmış videolar yükleyebilirler. Pornografişiddettehditreklam ve suç sayılan içerikler YouTube'a yüklenemez. Telif hakkını elinde bulunduran şirketler eklenen videoları sildirme hakkına sahiplerdir. Bu hak film ve müzik videolarında sık sık uygulanmaktadır.

Yasal sorunlar

Youtube video paylaşım sitesi, şu sıralar sitede yayınlanan ve telif hakkı ile korunan videolar nedeniyle yasal sorunlar yaşamaktadır. Yakın gelecekte yüklü tazminatdavalarını kaybetme tehdidiyle karşı karşıyadır. Ancak birkaç firma ile yapılan anlaşmalar ile Youtube, bazı telif hakkı ile korunan videoları yayınlama hakkına sahip olmuştur.

Türkiye'den erişimin engellenmesi

YouTube'a sadece Türkiye'den erişim, mahkeme kararlarıyla 5 kez engellenmiştir.[3]

  • Engellemelerin ilki 6 Mart 2007'de,
  • İkincisi ise 16 Ocak 2008'de
  • T.C. Sivas 2.Sulh Ceza Mahkemesi 17 Ocak 2008 tarihli kararıyla YouTube'a 3. erişim engelini koymuştur.
  • En son Mayıs 2008'de YouTube'a erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından engellenmiştir. Bu engelleme hakkında 23 Ağustos 2008'de kaldırıldığına dair basında haberler çıkmışsa da Telekomünikasyon Kurumu bu haberleri yalanlamıştır.[2] [3]
  • Haziran 2010'da YouTube'a getirilen yasak DNS yasağından, IP yasağına çevrildi. Böylece YouTube'a erişim tam anlamıyla engellenmiş oldu.
  • 30 Ekim 2010 Cumartesi günü, saat 16.30 itibariyle, aynı mahkeme tarafından engel kaldırılmıştır.[4]
  • 2 Kasım 2010 Salı günü mahkeme kararıyla Deniz Baykal videoları kaldırılmadığı sürece yeniden yasaklanmıştır.[5]
  • 27 Mart 2014 Perşembe günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler'e ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının internette yayınlanmasının ardından, TİB, video paylaşım sitesi Youtube'un idari kararla aşamalı olarak erişime kapattı.[6]
  • 13 Nisan 2014 tarihinde video paylaşım sitesi Youtube'a erişim yasağı Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi ve Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. [7]Suriye görüşmesine ilişkin kayıtların yayınlandığı linklere erişimin engellenmesine, bu olmadığı takdirde siteye erişimin tamamen engellenmesine ilişkin kararın ise uygulanmasına son verilmesine hükmetti ve böylece Youtube'a erişim sadece 15 link bazında yasaklanmış hale geldi. Fakat TİB kararları yok sayarak Youtube'a erişim engelini kaldırmadı.

Suudi Arabistan'da engellenmesi

Suudiler ise sakıncalı bulduğu içeriği (erişkin içerikler gibi) otomatik olarak engellemektedir.

Çin'de engellenmesi

Altın Kalkan Projesi gereği çeşitli zamanlarda Çin Halk Cumhuriyeti'nde engellenmektedir. Tayvan YouTube'unun gelmesi ile birlikte Tayvan bayrağının ülkede sansürü 18 Eylül 2007'de engellemeye sebep vermiştir. Engelleme boyunca YouTube URL'leri Çin'in yerel arama motoru Baidu'ya yönlendirilmekteydi. Engelleme 31 Ekim'de kalkmıştır.[8]

Ödüller

Aday verilen videolar kulanıcılar tarafından hazırlanan orijinal videolardır.

2006 Ödülleri[9]

2007 Ödülleri

Sosyal etkisi

YouTube'un popülerliği birçok YouTube kullanıcısının İnternet'te ün kazanmasına neden olmuştur. Bu kullanıcılar kendi ülkelerindeki videoları ile farklı yollarla ünlenmişlerdir. YouTube'un en fazla takip edilen üyesi PewDiePie'dır. Bir başka YouTube kullanıcısı Massachusettsli eski resepsiyonist Brooke Brodack, NBC'nin bir programına 18 aylık sözleşme imzalamıştır. YouTube'un bir zamanlar en fazla takip edilen kullanıcısı lonelygirl15'in de gerçekte Yeni Zelandalı bir aktris olan Jessica Lee Rose olduğu ve videolarını birkaç film yönetmeni ile yaptığı açıklanmıştır. Chris Crocker11 Eylül 2007'de Britney Spears ile ilgili yayımladığı videosu ile kısa sürede dikkat çekmiştir.

Müzik etkinlikleri

YouTube başarılı müzisyenlerin yetişmesine olanak vermiştir. Terra Naomikoşu bantı kullanarak klip çekmiş olan OK Go ve kendi yapmış olduğu videoları ile tanınanTuana Mey bu müzisyenlerin arasındadır.

YouTube'da tanınma

YouTube'daki videoları sayesinde İnternet'te tanınmış olan kişiler de vardır. Bu kişilere "YouTube Ünlüleri" de denilebilir. Bunlardan bazıları;

Brooke Brodack Haziran 2006'da Carson Daly'nin yapımcısı olduğu programlar ile 18 aylık anlaşma imzalayarak YouTube'tan medyaya geçen ilk kişidir.[20] 31 Ocak2007'de, Lisa Donovan'ın (LisaNova) Fox'un skeç komedi programı MADtv'nin 12. sezon bölümlerine katıldığı açıklanmıştır.[21]

YouTube buluşmaları

YouTube'da çektikleri videoları ile katkıda bulunmuş kişilerin YouTube üyelerine düzenlediği güncel ve uluslararası bir buluşmadır. İlk buluşma Ocak 2007'deHollywoodKaliforniya'da, ikinci buluşma, San FranciscoKaliforniya'daki Pier 39'da düzenlenmiştir. Caitlin HillBen GoingSmoshPaul Robinett ve lonelygirl15'te Danielbeast rolünü oynamış Yousef Abu-Taleb Kaliforniya'daki bu buluşmaya katılanlar arasındadır. 7 Temmuz 2007'de New York'ta düzenlenmiş üçüncü buluşmada Christine Gambito (HappySlip) tarafından hazırlanan davet videosu 2,6 milyon'dan fazla kez izlenmiştir. YouTube'da tanınan Brooke Brodack (Brookers), Caitlin Hill(TheHill88), Charles Trippy ve Kevin Nalty (nalts) buluşmaya katılanlar arasındadır.[22]8 Ağustos 2008'de TorontoKanada'da başka bir önemli buluşma yapılmıştır.

Yerelleştirme

19 Haziran 2007 tarihinde Paris'te yeni yerelleştirme sistemi tanıtılmıştır.

Ülke/Bölge URL Diller Çıkış Tarihi
 Avustralya https://au.youtube.com İngilizce 22 Ekim 2007
 Brezilya https://br.youtube.com Portekizce 19 Haziran 2007
 Kanada https://ca.youtube.com Kanada İngilizcesi 6 Kasım 2007
 Çek Cumhuriyeti https://cz.youtube.com Çekçe 9 Ekim 2008
 Fransa https://fr.youtube.com Fransızca 19 Haziran 2007
 Almanya https://de.youtube.com Almanca 8 Kasım 2007
 Hong Kong https://hk.youtube.com Geleneksel Çince 17 Ekim 2007
 Hindistan https://in.youtube.com/ İngilizce 7 Mayıs 2008
 İrlanda https://ie.youtube.com/ İngilizce 19 Haziran 2007
 İsrail https://il.youtube.com İngilizce 16 Eylül 2008
 İtalya https://it.youtube.com/ İtalyanca 19 Haziran 2007
 Japonya https://ja.youtube.com/ Japonca 19 Haziran 2007
 Güney Afrika https://za.youtube.com İngilizce 2010
 Güney Kore https://kr.youtube.com/ Korece 23 Ocak 2008
 Meksika https://mx.youtube.com/ İspanyolca 10 Ekim 2007
 Hollanda https://nl.youtube.com/ Felemenkçe 19 Haziran 2007
 Yeni Zelanda https://nz.youtube.com/ İngilizce 22 Ekim 2007
 Polonya https://pl.youtube.com/ Polca 19 Haziran 2007
 Rusya https://ru.youtube.com/ Rusça 13 Kasım 2007
 İspanya https://es.youtube.com/ İspanyolca 19 Haziran 2007
 İsveç https://se.youtube.com/ İsveççe 22 Ekim 2008
 Çin Cumhuriyeti https://tw.youtube.com/ Geleneksel Çince 18 Ekim 2007
 Birleşik Krallık https://uk.youtube.com/ İngilizce 19 Haziran 2007
 Türkiye https://youtube.com.tr/ Türkçe 1 Ekim 2012

YouTube API

YouTube geliştiriciler için API hizmeti de sunmaktadır. Kullanıcılar bu hizmet kapsamında YouTube videolarını kendi site veya bloglarından yayınlayabilirler.